Matrial egenskaper

Bomull

Bomull är ett naturmatrial, ett träfiber som är vårt vanligaste basmatrial i strumpor Bomull är ett matrial som har en god slitstyrka. Matrialet har låg förmåga att isolera värme. Dett gör att bomullsmatrial känns svalt i värme Bomull är ett tvättåligt matrial med låg elastitcitet,vilket innbär att det inte tappar formen så lätt våra strumpor är tillverkade i bomull som klarar 60 graders maskin tvätt.

Bambu

Bambu är ett naturmatrial, ett växtfiber som tillhör släktet gräs. Bambu är ett mjukt matrial som reglerar och jämnar ut temperaturen. Det känns varmt mot huden under kalla vinterdagar och svalt under varma sommar dagar matrialet är anti baktriellt vilket innebär att det inte tar upp smuts.Dessutom luktar dety inte detta gör att matrialet är bra för att läka sår och hudsprickor på fötter och ben. Bambun kan stickas tunt men vikten är större än på bommulls strumpor eller ullstrumpor. Bambun växer naturligt och odlas utan besprutning på stora delar av jorden därför anses bambun vara ett ekologiskt hållbart matrial för framtida produktion.

Ull 

Ull är ett naturmatrial som också är vårt äldsta textilmatrial. Ull är hår som klipps eller kammas från djuren och därefter spinns eller tovas till tråd. Vanligtvis kommer ull från tamfår. Ull har stor förmåga att isolera värme och transportera bort väta från huden. Matrialet klarar upp till 30% fuktighet och känns ändå varm och torr mot huden. många människor använder ull, eller ylle som matrialet även  kallas, under vintertid för  dess värmande funktion Ull är ett matrial som är drag svagt, det vill säga att slitstyrkan är sämre än t.ex. Bomull och matrialet tappar lättare formen.Däremot är ullens värmande egenskaper oslagbara och dina fötter hålls mjuka och fina när du använder ullstrumpor. Ull tål inte höga tvätt temperaturer våra ullstrumpor kan tvättas i upp till 40 graders maskin tvätt.Därimot behöver ullmatrialet inte tvättas lika ofta som andra matrial eftersom ullen inte så lätt tar upp smuts i fibern. Det brukar räcka med att vädra strumporna och tvätta någon gång då och då. Detta är också bra ur miljösynpunkt.

Fårull och Lammull

Fårull är den vanligaste ullsorten. Fårullen är en ullsort med ganska grov fiber Grövre ullstrumpor som till exempel raggsockar tillverkas vanligtvis i fårull.Ofta upplevs fårullen som lite stickig och lite hård eller att den kliar speciellt om man blir ´varm om fötterna. Ett bra exempel är gom gammaldags raggsockar. Lammull kallas den första klippningen av lammenoch denna ullen är mjukare än fårullen.Detta matrial är inte så slit starkt och det klarar inte höga temperaturer. Därimot är de värmeisolerande egenskaperna hos får och lammull mycket god.

Kashmirull

Denna Ull kommer från Kashmir geten som lever i kalla klimat på hög höjd. Kashmirullen räknas som den finaste ullsorten. ullen är lätt och väldigt mjuk. Ullfibern är krusig varför matrialet har en mycket bra värme isolerande egenskap även i väldigt tunna matrial. Denna Ullsort är helt klifrioch underbart mjuk mot huden.

Merino ull

merino ullen kommer från Merino fåret som lever främst på nya Zeeland och i Australien, merino ullen är mjuk och helt klifri  även om man blir varm. matrialet är antiseptiskt, vilket innebär att det är ett matrial som inte lätt tar upp smuts och reducerar därför dålig lukt. Detta gör att man gärna tillverkar hudnära kläder som under kläder i merinoull. Merino strumpor håller fötterna mjuka och fina och motverkar förhårdnader och läker lättare sår på fötterna. Detta matrial kan man använda året runt eftersom det jämnar ut kropps temperaturen och leder bort överskottsvärme från huden.

polyamid och nylon och elastan

polyamid är en syntet fibersom tillverkas av olje produkter.syntet fiber är starka och det innebär att slitstyrkan ökar markant. Polyamid eller nylon används i strumptillverkningen för att öka slit styrkan på matrialet men också för att strumpan skall hålla formen. Eftersom syntet fiber har dålig uppsugnings förmåga kan fötterna kännas blöta då man använder en strumpa med för hög andel syntet fiber.

I våra bomullstrumpor används oftast en blandning av 70 %bomull  28 % polyamid och 2% elastan. Detta är en blandning som till största delen består av bomull, som känns skön mot foten men som med en del polyamid som ökar slit styrkan och håller formen på strumpan, och en liten del elastan som är den elastiska tråden i  strumpan och gerstrumpan sin stretch. En stor fördel med syntetfiber är att dessa går att färga i starka klara färger och nyon färger.

Acryl

Acryl är också syntet fiber. Acryl är det konstgjorda matrial som mest påminner om ull. Det är ett matrial som är elastiskt och därför blandar man det ofta med ullen för att få ett mer elastiskt och väder tåligt matrial. Däremot transporterar inte ackryl bort fukt i samma utsträckning som Ull. Matrialet är ganska svagt varför slit styrkan inte är så hög. Acryl garnerna tål sol ljusmycket bra och bleks inte så lätt.

Dela den här sidan